Wat is dementie?

 

 

Geheugenverlies, vergeetachtigheid en dementie zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Maar het zijn verschillende dingen. In deze blog leg ik je uit waarom. 


Ongeveer 280.000 mensen in Nederland hebben dementie, en helaas zal dit aantal alleen nog maar verder oplopen. Maar wat is dementie nou eigenlijk precies?

 

Dementie is een verzamelnaam voor meerdere symptomen waarbij de hersenenprikkels en informatie niet goed meer kunnen verwerken. In totaal zijn er meer dan 50 vormen van dementie. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. 

  

Dementie beschadigt de zenuwcellen  en hun verbindingen in je hersenen. Hierdoor krijgen de hersenen steeds meer moeite met het doorgeven van informatie. Dit kan uiteindelijk leiden tot geheugenverlies of veranderingen in karakter en/of gedrag. Ook kunnen de hersenen informatie minder snel verwerken, waardoor denkprocessen trager worden. Dit betekent dat je in contact met mensen met dementie iemand de tijd moet geven om informatie te laten doordringen in de hersenen. Geef iemand extra tijd om na te denken over een vraag die je stelt of voor een handeling die je gaat doen. Haast en gejaagdheid werken averechts en kunnen iemand boos of bang maken! Vertragen is een goede manier om hier mee om te gaan.

 

Behandeling?

Tot op heden is er geen medicijn of behandeling om dementie te genezen. Daarom is het belangrijk dat wij samen de ziekte zo dragelijk mogelijk maken, door te leren over hoe Dementie werkt, en hoe je zelf het beste kunt reageren op mensen met dementie. Op dit moment is dit de enige manier om het leven van mensen met dementie en hun naaste te verbeteren!

 

TOP voor Dementie kan je hierbij helpen, in een cursus, workshop of met het Dementietheater!

Gerelateerde blogs

De dag doorkomen met dementie

dementie-cursus

geheugenverlies? Dementie?